Бог створив їжу, а диявол – кухарів
                                                                                          Джон Тейлор

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я більшість всіх захворювань людини пов’язана з харчуванням. Стан здоров’я людини, її працездатність, опірність хворобам та тривалість життя значною мірою залежить від режиму і
правильності харчування. Тому щорічно 16 жовтня весь світ відзначає «День здорового харчування».

Здорове харчування, це ні що інше, як збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових і біоактивних речовинах.

До свого щоденного меню людина вводить багато різноманітних продуктів. Але щоб раціонально їх використовувати, потрібно знати хоча б основні поживні властивості спожитих продуктів та способи збереження харчової цінності їх при
кулінарній обробці.

Для підтримки життєдіяльності людини необхідне все що міститься у продуктах, потрібно тільки правильне поєднання білків, жирів та вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин. Харчуватись потрібно правильно, не шкодуючи часу на
приготування їжі. Відмовляючись від швидкого харчування людина завжди змінює своє життя на краще.

Рекомендації для здорового харчування:
Споживайте адекватну кількість калорій для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах.
Щодня людина, залежно від її віку, фізичної активності та впливу деяких  інших факторів, потребує певної кількості калорій за рахунок вживання корисних харчових продуктів, які одночасно з енергією, постачають важливі речовини —
білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали, біофлавоноїди, пробіотики.        
Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків,
горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.
Користь від споживання натуральних рослинних та білкових продуктів доведено багаторічними дослідженнями із залученням мільйонів людей у різних країнах на всіх континентах. Вона полягає у зменшенні ризику захворіти, покращенні якості та збільшенні тривалості життя, коли ми обираємо здорове харчування.·        
Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом солі, цукру та жиру.
Основним джерелом солі, цукру та жиру, зокрема трансжирних кислот, є харчові продукти, що пройшли технологічну обробку. Додавання перерахованих інгредієнтів значно посилює смакові властивості їжі. Водночас, тривале
споживання солодкої, солоної та жирної їжі істотно збільшує ризик небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку.        
Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.
Регулярне харчування, повільне споживання їжі у пристосованих для цього місцях позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, запобігає появі зайвої ваги і пов’язаних із нею небезпечних для здоров’я станів — високого артеріального тиску, атеросклерозу та підвищенню рівня цукру у крові.        
Пийте достатньо рідини, обирайте напої, котрі не містять багато калорій.
Достатнє уживання рідини є однією з обов’язкових умов для забезпечення належної фізичної та розумової активності людини. Вода, кава та чай мають бути основним джерелом рідини. Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв,
зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв.        
Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, обирайте лише якісні та безпечні
харчові продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування.
Харчова безпека — це питання спільної відповідальності, де зменшення ризику отруєнь та кишкових інфекцій залежить також від споживача. Правила харчової безпеки включають всі етапи поводження з їжею до її споживання.
Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня.
Активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового і тривалого життя. Щоденні, улюблені вами види фізичної активності є найкращим варіантом дозвілля. Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.
Починайте з невеликих кроків:
·        поступово додавайте у щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів),
·        використовуйте оливкову олію для приготування їжі,
·        включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід,
·        снідайте нежирним супом, салатом або кашею,
·        їжте 4-5 разів на день плюс 2 перекуси, їжте повільно, ретельно пережовуйте,
·        їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну,
·        замініть інгредієнти страв на менш калорійні — майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо.

Поступово ваше харчування стане здоровішим та смачнішим.
Бережімо себе і харчуймося правильно!

Матеріал підготувала лікарка-гастроентеролог Запорізької обласної клінічної дитячої лікарні 
Макієва Марина Володимирівна

Top